Att närma sig djur och fåglar

Hur långa objektiv man än köper blir de nästan aldrig tillräckligt. Motivet blir en liten del av bilden och inte som man tänkt sig. Jag har tidigare skrivit om ett mycket bra sätt att komma nära djur och fåglar så man får bra bilder, gömsle.
Men de gånger man inte har tillgång till gömsle och djuret eller fågeln sitter där på ett helt perfekt sätt där du inte når det eller har ett utplacerat gömsle.
Hur gör man då?

DSC_1902

Som jag har lärt mig och prövat genom åren så är det att krypa och kräla, ta skydd bakom något om det går. Lerigt och blött blir det 🙂
Många djur och fåglar uppfattar en inte som ett hot om man ligger ner på marken. Har prövat med allt från myskoxar till vadare och småfåglar. Myskoxarna går bara runt och bredvid än och uppfattar en inte som ett hot utan mer som en del av omgivningen. Men rör dig sakta och res dig för allt i världen inte för då kommer de att kunna gå till attack.

Vadarna ser dig snart som en sten och kommer flygande och landar mer eller mindre på dig. Man kan pröva detta med många djur lägga sig ur vindriktning och hoppas de fortsätter i din riktning. Fåglar däremot vill man ha i vindriktning från dig för de landar och lyfter om de kan mot vinden. Rovfåglar brukar däremot inte vara så lättlurade att de går på detta.

 

En annan teknik är att i små steg närma sig fågeln eller djuret. Man börjar på avstånd och går ett par steg sakta och stanna sedan och se hur fågeln och djuret reagerar. Om de är lugna så tar man ett par steg till och väntar igen och ser vad som händer. Upprepa detta igen och igen. Djuret och fågeln talar om när man inte kan komma närmare genom att de blir vaksammare och vaksammare, oroligare och oroligare. När detta sker gäller et att stanna för du har gått för fort fram. De tillåter bara att man kommer till en viss gräns och då gäller det att bara stå stå still och vänta och sedan ta sina bilder.

Gå helst inte rakt mot dem. Sikta lite bredvid så säger din riktning att du inte upptäckt dem än och de inte behöver vara rädda. Det gäller också hela tiden att vara avslappnad och inte visa med sitt kroppsspråk att man så att säga är på jakt. Ett rovdjur som är ute efter en fågel är spänd och har full koncentration på sitt byte så det gäller för dig att göra tvärt om. Avslappnad, riktning bredvid fågeln eller djuret och titta inte på dem. Det gäller att djuret och fågeln sakta får släppa in dig i sin trygghetszon. Du ska inte klampa in utan de bjuder in dig i sin tillvaro med vad de säger med sitt kroppspråk.

Dessutom gäller det att inte göra sig stor. Att spänna sig gör att djuret tror du är aggressiv. Gör dig liten och avslappnad. Huka gärna lite men gör dig inte för konstig.

Gå ett steg i taget, vänta och se vad fågeln och djuret gör. Var avslappnad och lugn. Gå ej rakt emot, Titta inte på. Läs av. Är en ramsa jag brukar tänka

DSC_3152 Kopia

Jag har gjort detta med rådjur med. Stannat så fort de spänner sig och överhuvudtaget tittar på mig. Gått något steg närmare när de slappnat av och låtit dem bestämma hur fort och nära jag fick komma. Sist var det 20 meter. Resultatet ser ni ovan.

Rovfåglar är ett bra tillfälle att närma sig när de äter eller tittar bort. Det gäller för alla närmanden att göra det när djuren eller fåglarna är avslappnade och deras flykt instinkt är så lågt inkopplad  som möjligt.

Det gäller också att hela tiden vara vaksam så djuren eller fåglarna inte blir nervösa.
Fåglarna börjar stirra på dig eller åt ditt håll, sätter ner båda benen, lyfter en vinge, bajsar, flyttar sig, ser spända ut mm. Djuren höjer huvudet, blir spända, upp med svansen, slutar äta, stirrar åt ditt håll, drar sig undan mm
För det gäller att inte skrämma dem. Det är ju att få en lugnt avslappnat närmande utan att de flyr.

En sak som kan göra en klumpig tycker jag är i det här läget ha stativet med sig. Det är mer saker som syns och kan skrämma samt att du själv blir klumpigare. Jag brukar fota på frihand.

Hoppas du får många lugna närmanden med lugna djur och bra bilder 🙂