Under – överexponering

DSC_9751

Fiskgjusen är typiskt överexponerad. Jag har missat att få ner den tillräckligt i exponering så att det vita blivit utbränt. Alltså det finns ingen information lagrad där. Fjädrarna syns inte. Bilden var från början ljusare än så här och det är det bästa som gick och får till och det är en förstörd bild.

Det jag hade behövt gjort redan vid fotograferingen är att släppa in mindre ljus alltså underexponera bilden. Men ska något sägas till mitt försvar så med en himmel som är bara mulen här och där så sticker solen fram ibland och jag han inte med.

Jag hade behövt ändra bildens bländare, tid eller iso så kameran fått mindre med ljus. Här bländare 6 tid 4000/sekund och iso 3200. Jag hade behövt gjort det till en mindre bländare typ 8 eller minskat tiden till 5000/sek eller sänkt iso till 2500 eller nått åt det hållet för att kunna bevara detaljerna i bilden.

Man kan göra detta antingen med +/- knappen så det blivit – eller som jag fotar manuellt med att ändra tid, bländare eller iso.

Man underexponerar när kameran vill göra bilden för ljus. Det kan vara som här med en ljus fågel mot mörk bakgrund, fåglar eller djur i motljus mm.

Men hur ska jag klara att hitta det rätta ljuset. Jag kan ju inte bara chansa och ställa in något. Då väljer jag alltid en bländare jag behöver för att få tillräckligt skärpedjup och sedan den tid jag vill ha för att få skarpa vingar eller suddiga om jag vill det och sist det iso jag behöver för att kameran ska kunna göra detta. Jag mäter ljuset mot något grått i den riktningen jag vill fota om det inte är motljus för då mäter jag i andra riktningen med solen i ryggen. Sedan får jag ett värde som kommer vara fel exponerat för hela bildens skull men får en korrekt fågel. Det gäller att inte ha inställt så för många mätpunkter är igång samtidigt för då vet vi ju inte var kameran mäter ljuset.

Det diskuteras ibland om man alltid ska underexponera lite men jag tycker att då får jag ju ett felaktigt ljus och jag anser att man bör exponera så korrekt som möjligt.

DSC_9294

 

Här är bilden underexponerad. Alltså kameran vill göra bilden mörkare än vad jag vill. Fågeln blev för mörk. Jag hade här istället behövt ge bilden mer ljus och överexponera den Kameran tycker den ljusa himmelen är för ljus och underexponerar fågeln. Fågeln blir mörk och jag måste överexponera för att få lagom ljus. Det kan jag göra med +/- knappen eller manuellt med att ta en större bländare, längre tid eller högre iso.

DSC_9565

Denna är överexponerad så fiskgjusen blir bättre exponerad

Som vanligt med fotografering så lek och prova. Ta en serie bilder med olika bländare, tid eller iso och jämför. Gör lika med exponeringskompensationen +/- och se vad som händer. Numer med digitalatekniken kostar inte försöken just någonting 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *