MN2_3233

När du fotar djur eller fåglar är skuggor på fel ställe ett sett att få bilden mer eller mindre förstörd. Här kommer ljuset snett bakifrån.

Om ljuset kommer från fel riktning så att ansiktet eller delar av kroppen blir skuggade blir det inte bra. När ljuset skuggar delar av individen så upplevs det som störande. Se på bilden ovan. En bra bild men ljuset helt fel. Så den upplevs som dålig pga halva ansiktet är mörkt.

Det gäller att välja rätt riktning så du har ljuset bakom dig eller mot dig. Om sedan vinden blåser mot dig får du fågeln flygande in mot dig och ljuset kommer i rätt vinkel. Om du har ljuset bakom dig och vinden från sidan så blir fortfarande fågeln rätt belyst utan skuggor. För fågeln går nästan alltid ner eller upp mot vinden.

MN2_2366DSC_8927

I bilderna ovan kommer ljuset rätt och de upplevs som bättre.

När det gäller fåglar som sitter stilla. Vänta till de rör sig så ljuset kommer rätt. Om de lyfter en vinge och skuggan kommer så har du liv i bilden men ändå en förstörd bild pga ljuset är fel. Så vänta och ha is i magen till björnen vänder sig rätt i förhållande till ljuset. Du blir bara missnöjd om du kommer hem med en bra bild förstörd av skuggor.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *