Svalbard 1

MN2_6578

I juni 2015 åkte jag på min 50 års resa med Brutus Östling till Svalbard.
Isbjörnar, valrossar, fåglar och vyer stod på förväntanslistan.
Var så uppspelt inför resan att jag hade svårt att sova.

Hur skulle jag få med all fotoutrustning. 10 kg på Norwegian var allt man fick med sig. Lösningen blev en lätt sportbag och batterier plockade jag bort från kamerorna och fixade gränsen på 10 kg med några gram. Nikon D3 är inte lätta.
Iväg med buss till Stockholm och arlanda. Flyget gick helt ok utom bytet i Oslo. Ingen visste om jag skulle logga in väskorna igen eller inte. Arlanda sade logga in, 3 personer i Oslo sade nej låt dem vara och 2 sade hämta ut dem. Jag hittade inga väskor så det blev nervöst flygväntan upp till Svalbard.. Lyckades trotts allt sova mest hela vägen. Väskorna dröjde men kom till slut. Vilken lättnad.

MN2_6479

Nu såg jag äntligen hur vackert det var.
Bussen till hotellet gick iväg och jag tänkte bara jag vill fota. Men men den stannade inte för någon fotografs önskningar utan körde oss till hotell och vandrarhem.

MN2_6500DSC_7891

 

 

 

 

 

 

 

Hamnade längst upp i Longyearbyn och fick mitt rum .
Gick snabbt in och bytte om till Svalbardssommaren på 3 grader.
Sedan äntligen ut och lufta kamerorna.
Renar i centrum

Vildren stod på önskelistan och blev snabbt avklarat framför apoteket.

MN2_6956

Jag hade i förväg beställt en guidad tur med bil runt Svalbards 5-6 mil långa vägnät. Var en mycket väl planerad tur med en jätte bra guide. Fick då lokal kännedom och hamnade rätt så jag kunde fotografera det jag ville. Hon plockade fram vildren med vacker bakgrund. Praktejder, vitkindadgås, spetsbergsgås mm och massor med fantastiska vyer. Kostade en del men var värt var enda krona
Det var en fantastisk dag 🙂

DSC_3072   Svalbardsren

 

 

 

 

 

 

På kvällen dagen innan vi skulle gå ombord på Origo vår båt så var det middag med Brutus och genomgång av resan.
Förväntningarna steg allt eftersom Brutus och våra andra guider pratade.
Men innan vi skulle ut med båten blev det en fågelfoto biltur med dikeskörning och fjällräv. Händelserika dagar var det.

MN2_6994    DSC_8635

 

 

 

 

 

 

 

Dikeskörningen utför en slänt på någon meter gick alldeles utmärkt. Bilen höll och vi kom upp och iväg som vi skulle. Dagen slutade med fotografering av fjällräv strax intill flygplatsen. Spännande. Jag har sprungit miltals i svenska fjäll för att få bilder på den och misslyckats. Men här alldeles intill civilisationen var den och visade upp sig under en lång stund. Jätte kul.
Nu blev det hem och packa och bli hämtad för att gå ombord på Origo. Men den delen av resan fortsätter jag med i kommande inlägg.