Natt fotografering

Har blivit ombedd att skriva om natt fotografering. Jag tycker det är väldigt kul och resultatet blir ofta häpnadsväckande. Svårigheten är att det lätt blir för brusigt och ISO skenar iväg.

En lösning på detta är ju gömslen och belysning. Här kan man få det ljus man behöver och kan fota djuret eller fågeln. Jag har fotat en hel del med denna metod och djuren blir inte alls skrämda eller nervösa.

Bilderna ovan är fotade i Zimanga i Afrika med strålkastarbelysning. Jag har valt en tid 1/100 bländare 3.5 och iso på ca 4000. Blev inte brusigt så det störde och Photoshop inte kunde ordna det. Blir snyggt också med den svarta bakgrunden men man får inte stjärnorna med på bild.
Lejonet högst upp är fotat från Jeep och med strålkastarljus. Inställningarna blev tid 1/250 bländare 2.8 och iso 5000.

Det fungerar bra att fota med externt ljus. Men när vi inte har externt ljus på detta vis så blir det svårt att få djuren på bilden efter ljusets försvunnit.
Man kan prova en dubbelexponering där man fotar djuret med ljus på djuret och sedan himlen. Djuret i normal exponering med djuret belyst med ficklampa och 1/30 sekund och sedan himlen med kanske en 25 sekunders exponering med kameran på samma plats och inte flytta något. Byt inte objektiv. Ändra inget mer än tid. Det blir kanske lite fusk men det fungerar och talar man om vad man gjort så är det ingen som blir sur.

Hur vet man hur länge man ska exponera för att få en fin himmel. Jag vill ju ha stjärnorna som stjärnor och inte ovala sträck.
Det finns 3 metoder jag vet om 400 metoden, 500 metoden, 600 metoden. Jag beskriver 500 metoden, De andra fungerar på samma vis. Skillnaden på dem är hur man resonerar om att få en stjärna och inte något ovalt.
Man dividerar 500 med objektivets längd. Så 500/25=20 sekunder. Blir då exponeringstiden med 25 mm objektiv och du har en fullformatskamera. Med en crop kamera blir det 25mm X 1.5 (nikons croppfaktor) = 37.5 Sedan dividera 500 med 37.5 = 13 sekunder. Så det skiljer lite på vilken tid man kan få fram beroende på vilken kamera du har.
Ett bra val om du vill fota himlen i mörker är att välja kanske ett objektiv på 15 mm Då blir det 500/15= 33 sekunder, bländare 3.5 och iso 5000. Det ska fungera. Med en crop camera blir det 15 X 1.5 = 22.5 Och 500/ 22.5 = 22 sekunder.
Där har vi då vilken tid vi ska använda på den mörka dubbelexponeringen. Den ljusa exponerar vi med belysning på djuret på ett korrekt vis. Men flytta inget, byt inte objektiv, använd stativ.
Roliga saker man kan göra är att fota natthimmelen enligt någon av metoderna 400, 500, 600 och sedan belyser ett träd eller något i förgrunden i ett par sekunder med en ficklampa. Blir häftigt när trädet framträder i bilden. Tänk på att inte ha mobil ljuset på eller något ljus som stör. Utanför en stad får man med ett ljus från stadens lampor

Min elefant är inte mörker fotografering. Det är en bild tagen i solnedgång. Då gäller det fortfarande att exponera rätt. Jag ställde in kameran på en underexponering och vitbalansen på 8000.