Att sitta i gömsle

DSC_1744

 

Gömsle är ett riktigt bra hjälpmedel för att kunna komma nära djur och fåglar utan att skrämma dem.
Gömslena kan ju variera i kvalitet allt från som på bilden ovan med en lycks variant till en riskoja eller tältgömsle. Det är ofta en prisfråga hur gömslet ser ut och hur bekvämt det är  men inte alltid en fråga om att få fram djur eller fåglar.
En av mina bästa gömsle nätter har varit i ett gömsle av masonit med fullt med myror i. Och då menar jag fullt med myror. Ett andra bra tillfälle var uppe i bergslagen i en kompis tältgömsle efter tjäder, ett riktigt bra spel var det. Så gömsle världen behöver inte vara dyr men kan kosta hur mycket som hellst.

Huvudsaken gömslet är antingen ordentligt inmatat eller på rätt plats. Det viktiga är att djuren och fåglarna vet att det vankas något som är värt att komma dit för. Sedan gäller det ju att gömslet står i rätt riktning för ljus och vind. Fåglarna lättar nästan alltid mot vinden och vill man ha snygga fåglar och inte bara deras rumpor så är vinden också att beakta

Framför gömslet bör bakgrunden vara fin och gärna långt bort så den suddas ut vid fotograferingen. Dessutom kan det vara bra att städa bort allt gammalt åtel som kan bli liggande för att inte bli störande på korten.
Att dessutom bygga upp plattformar eller sätta ut grenar som fåglarna kan landa på blir snyggt. Om du gömsle fotograferar tex orrar eller ände i sjö. Är det bra att komma ner i höjd med fågelns öga för att få upplevelse av närhet.

DSC_9636

I gömslet som man hyr finns ofta möjligheten att sätta upp kulhuvud så fotograferingen blir stadig. Här på en metallplatta som är tung. I tält eller ris gömslet blir det stativ.

Ta gärna med mat och varma kläder och något skönt att sitta på. Rumpan blir öm efter något dygn eller så.
I många gömslen man hyr finns husvagnstoa. Men i tältet får det bli flaska eller plastpåse. Hm inte så läckert kanske.

Men nu kommer vi till det viktigaste. VAR TYST.

Jag vet inte hur många ggr jag suttit i gömsle och fått reda på att de som satt natten före hade ljud på tele, pratade, rörde sig mycket och väsnades. Glöm att örnen kommer ner eller att hjorten kommer fram

Att sitta i gömsle är förmågan att sitta still, röra sig mycket tyst, inte prata eller blinka med ficklampor. Om du tycker du är tyst så fundera en gång till på om du kan vara tystare om du vill få ett lyckat resultat. Sitter ni flera i gömslet så prata inte. Djuren hör. De har en väldigt mer utvecklad hörsel än vi människor. Deras överlevnad innebär att upptäcka vad som sker för att inte bli ett byte själva. Så tyst och stilla är bra. Dessutom tränar du din avslappning och påverkar din stressnivå genom att för en gångs skull sitta still och inget göra. Det kan upplevas jobbigt men det är just då det är som nyttigast. Att få ner stressen så du kan göra precis det hjärnan behöver ibland för att återhämta sig, INGEN TING.

Nästa är att rikta objektiven till ett par platser och rör dem sedan mycket försiktigt. Nu pratar vi om jätte sakta och jätte lugnt. En örn på 200 meter ser en gnagare som rör sig så vad tror du den gör med ett objektiv som flyttar sig fort. Det här kan rensa en åtel för dagar framåt att man viftar med objektiven. Har hört många ggr att jag fick dem bara till träden långt borta och medan jag väntade så fotade jag en skata. Vill du ha ner dem så låt bli skatan om du måste flytta objektivet. Rovfågeln sitter där för att kolla om det är tryckt att landa och äta och rör sig saker som de inte har inlärt tillhör naturen så kommer de inte att äta där.

Har du fått ner örnen och vill fota den när den flyger iväg så kan man oftast följa den och köra en serie utan att rensa åteln. När de däremot landar så är de försiktiga och flyger igen på minsta rörelse. Det gäller att titta på dem när de landat om de är vaksamma och tittar runt eller äter. Äter de så kan man flytta försiktig men spanar de sitt still. Jag vet en person som sagt att jag får massa bra bilder på inflygande örn men inte något mer. Gissa felet. Eller en annan som sagt de lättar fort. Samma fel där för mycket ljud eller för mycket rörelse.

DSC_9606

Håll också koll på när du lämnar gömslet att inga djur eller fåglar är kvar. Tanken är att inte djur och fåglar ska lära sig att det kommer något ur gömslet. Så om du inte kan bli hämtad kolla åt alla håll om du ser något. Det är inte alltid så lätt björnen kom efter jag gått ur gömslet och den syntes inte bakom buskarna till vänster om gömslet.

Detta var lite tips och önskan att ni ska få många bra bilder genom att sitta i gömsle.
Som sagt hur gömslet ser ut är skit samma bara man är på rätt plats där djuren/fågeln är och i rätt ljus och vindriktning samt är stilla och tyst så får man oftast ett bra resultat.

Ha en bra dag 🙂