Ta skarpa bilder

DSC_6871

Det viktigast för en bild är att den är skarp. Om bilden upplevs suddig är det ingen bra bild även om allt annat är perfekt. Ofta räcker det med att fågelns öga är skarp som i bilden ovan för att man ska få en bra bild. Det räcker med ögat så upplevs bilden skarp. Men är det också oskarpt så är bilden dålig. Hur gör man då för att skapa skarpa bilder. Det har dels med foto teknik att göra och dels med kamerainställningar.

1 Slutartid
Se till att slutartiden är tillräckligt kort för att du ska kunna hålla objektivet stilla utan skakoskärpa. Tänk att du behöver för att vara säker ca 1.5 gånger brännvidd. 200 mm objektiv x 1.5 = 300 dels sekund. Detta beror sedan på din förmåga att hålla still och objektivets vr om du klarar kortare tider. Tex vr-11 på nikon 200 mm kan klara 1/30 sekund med skärpa.
Slutartiden måste också vara tillräckligt kort för att inte rörelsoskärpa ska uppstå hos motivet. Tex havsörn 1/1000 till 1/1250

Våga höj iso
En oskarp bild upplevs alltid sämre än en som blir grynig av brus. Så om inte ljuset räcker för den tid eller bländare du vill ha. Höj iso. Med min Nikon D3s så är 10000 i iso ingenting men om jag hamnar på 50000 så blir det så där. Det har ju med vad man fotar att göra också. Tänk om tigern står där i djungeln. Jag lovar jag höjer så mycket det går.

Bländare
Bländaren kan många säga, vad har den med skarpa bilder att göra. Jo den har med skärpedjupet att göra. Vill du få en bild skarp som blir bra kan det i många fall räcka med att ögat är skarpt på fågeln men vill du att hela djuret är skarpt räcker det ibland inte med bländare 4 utan det krävs kanske bländare 5.6. Ta en örn till exempel. Stillasittande är den ganska liten och bländare 4 räcker för att hela ska bli skarp. När havsörnen vecklar ut sina 240 cm mellan vingspetsarna kanske du behöver bländare 5.6 eller 8 för att hela örnen ska befinna sig inom området för skärpedjup. Skärpedjup är det avstånd som blir klart både bortom och hitom den punkt du fokuserat på. Stor bländare (liten siffra) kort skärpedjup och liten bländare (stor siffra) stort skärpedjup

Autofokusmetod
Det finns i huvudsak 2 autofokusmetoder. En för stillastående motiv (canon one-shot, Nikon AF-s) och en för rörliga motiv (canon AI-servo, Nikon AF-c).
Använder man AF-s till rörliga motiv så blir det oftast suddigt. Den ställer skärpan och låser den där så länge man håller ner avtryckaren till hälften. Detta för att du ska kunna ställa skärpan och komponera om bilden.
AF-c följer motivet och ändrar avståndsinställningen efter motivet flyttar sig. Om du fotograferar med denna inställning kan du inte ställa in skärpan och komponera om bilden.
Du kan använda AF-c om du ställer in kameran att styra autofokusen med en separat knapp (nikon Af-on) med tummen som gör att så länge du fokuserar med knappen ställer kameran kontinuerligt in skärpan men när du släpper så låser skärpan igen. Fördelen är att du hela tiden kan ha kontinuerlig fokus på och låsa vid behov och då även komponera om. Tänk att du följer en fågel och kan fokusera hela tiden. Den landar och du kan fokusera och släppa med tummen och komponera om. Flyger den igen så är det bar att trycka ner tummen igen. Bra va?
Jag är som vanligt bakofram. Jag fokuserar med avtryckaren och låser med att trycka in af-on knappen. Jag fick aldrig till tummen att fokusera med så jag valde denna inställning i stället
Så det gäller att ställa rätt för det man tänkt fotografera för att få ut mesta möjliga skärpa ur kameran

Antal fokuspunkter
Antal fokuspunkter är också av betydelse. Har du alla med så väljer oftast kameran något i förgrunden som den tror att den ska fokusera på. Men det som du som använder detta märkt  blir inte alltid vad du tänkt.
Jag använder ett läge där jag har en fokuspunkt i mitten och väljer antalet fokuspunkter jag kan ha runt den. Heter på Nikon dynamisktaf. Jag kan på Nikon D3 välja 9, 21 eller 51 punkter. Jag väljer nästan alltid 9. Detta gör att punkterna runt kan hjälpa till att hålla kvar skärpan när jag missar att ha mittpunkten på fågeln jag följer i flykten. Vid 21 punkter upplever jag att jag tappar bort fokus ibland för att kameran väljer att fokusera på något annat än den fågeln jag följer i sökaren

Förinställ skärpan
MN2_2307MN2_2308

Titta på min hoppande ekorre. Där har jag sett var ekorren ofta springer och hoppar och ställt skärpan där och när skärpan är bra ställt slår om till manuell fokusering för att den ska bli fast just där. Sedan när ekorren kommer så trycker jag av en serie och då får jag korrekt skärpa utan att behöva hinna ställa den. Gör ibland likadant på småfåglar som landar på en gren för att hinna med och fota dem. Allt är ju klart bara att trycka.

Hur du trycker på avtryckaren
Det gäller att precis som i skytte inte trycka ner avtryckaren med ett ryck utan låta fingret pressa ner utan att rycka till. Prova också att trycka av vid utandning då är du som mest stilla.

Stöd
Ta stöd om du kan på en sten, gren eller nått i din omgivning. Försök stå stadigt på båda benen för att inte skaka. Blir du trött ta om och andas först. Luta dig inte i en massa konstiga vinklar. Håll kameran så nära ditt centrum på kroppen som möjligt

Stativ
Stativ är besvärligt att släpa på men ack så bra. Du får bort skakoskärpan och kan fota med lägre iso och längre tider Samt i landskapsfotografering med mindre bländare i sämre ljus.

Ha en jätte bra dag