Reflexskärm mer än bara till porträtt

Reflexskärm är något som de flesta förknippar med bröllop och porträtt fotografering. Reflexskärmar produceras i diverse prisklasser och utformningar. Tanken bakom en reflexskärm är att ljuset ska reflekteras och riktas dit man vill ha det. Helt oumbärligt när motivet är i motsol eller i skuggan med ett mörkt ansikte. Man kan då utnytja det befintliga ljuset för att få hjälp med ljussättningen. Ibland när jag fotar bröllop har jag 2 eller fler skärmar som jag får hjälp att rikta där jag vill ha dem.

Reflexskärmar tycker jag är viktigast i vitt, silver och guld färg.
Silver ger mycket reflexion men kan bli lite svalare ljus.
Vitt reflekterar mindre än silver och inte fullt så svalt ljus.
Guld ger ett varmt ljus men kan upplevas som konstlat ibland.
Svart gör tvärt om det tar bort reflexxer.

Storleken har betydelse (hihi) och jag använder 4 olika. För små så räcker de inte till att belysa det område man tänkt sig.
30 cm till blommor, insekter och tex vigselringar
50 cm större blommor och kanske ansikten (knappt)
80 cm porträtt
180 cm helkroppsbilder.

Materialet är på de köpta varianterna oftast någon form av folietyg som är skrynkligt och reflekterar bra. Men det går lika bra att knövla ihop en bit matfolie och använda till blommor osv. Frigolit skiva kan också vara bra att använda ibland. Huvudsaken det reflekterar.

Blommor och insekter är ypperliga exempel på områden där man kan rikta och styra ljuset med en skärm. Porträtt med. Men det går också att använda till vilda djur och fåglar från gömsle. Lite knöligt men rikta in och vänj djuret att det finns och hoppas de sätter sig där du har riktat in ljuset. Ett roligt sätt att använda detta tycker jag. Om man vid gömslet gör djur och fåglar vana vid att det hänger saker som rör sig brukar detta inte vara ett problem. Om man dessutom flyttar saker ibland vänjer de sig. Men ska man fota något sällsynt så kanske man bör låta bli du kanske bara får en chans. Djuren brukar först hålla sig lite längre bort men händer inget så då närmar de sig ofta raskt.

Som vanligt med foto testa, lek och kolla vilka resultat du får

Ha en bra lördag

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *