Fåglar, djur och blommor mot svart bakgrund

 

Gråtrut
Gråtrut

Att lyckas fota och få svart bakgrund är att ha ljuset på rätt plats, en hyfsat mörk bakgrund och underexponering av bakgrunden. Truten ovan har jag sol ljuset på och rätt exponerad. Detta innebär att bakgrunden som är mörk blir ännu mörkare på grund av att kameran då underexponerar bakgrunden. Bakgrunden hade behövt mer ljus för att exponeringen skulle bli korrekt. Det blir en low key bild. Rätt häftig effekt tycker jag.
Här är det vatten som är mörkt och den flygande fågeln är ljus och behöver inte så mycket ljusinsläpp som bakgrunden och effekten blir en ljus korrekt exponerad trut mot svart underexponerad bakgrund.
Underexponeringen kan i detta läget bli 2-3 bländarsteg eller mer av bakgrunden. Bakgrunden kan också bestå av skog, berg mm huvudsaken den är mörkare.

Rådjur
Rådjur

Rådjuret ovan stod så till att ljuset var så mycket starkare på fältet mot i skogen så med en mindre underexponering av bakgrunden blev det svart inne i skogen och bara de yttre träden blir rätt exponerade.

Vide
Vide

I viden har jag gjort så att jag använt upplättningseffekt från en blixt i motljuset. Har fotat den med 600mm  med en stor bländare 5.6 för att friställa bakgrunden som egentligen är hus. Satte blixten på en svag effekt så jag kunde underexponera bakgrunden men ställa in rätt exponering för att få korrekt vide. Bakgrunden som är tillräckligt långt bort för att inte påverkas av ljuset från blixten. Av detta kan jag då skapa en svart bakgrund som jag tycker ger en fin effekt.
Denna teknik använder jag ofta vid porträtt för att få en low key bild.

Testa lite olika inställningar på samma motiv för att se vad som händer men tänk på att objektet måste vara i ljuset och bakgrunden oftast tillräckligt långt bort och mörkare.
Man behöver inte ha en blixt för detta utan det går lika bra med olika led lampor finns billiga bygglampor att köpa på biltema med flera platser. Jag använder oftast en batteridriven variant.
Ett annat tips är att ta med en bit tyg som du kan lägga över blixt eller lampa som ger ett annat ljus. Svagt gult kan ge bra effekt med ett tunt tyg men det får du leka med. Se bara till att det inte blir för varmt så tyget börjar brinna av blixt eller lampa. Finns också en rad filter att köpa att sätta på blixten.

Lek och testa samt ha en bra dag 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *