Svalbard 2 (fortsättning)

MN2_7089

Vi blev hämtade från våra hotell och vandrarhem för att gå ombord på Origo vår båt och mitt hem för den närmaste tiden. Det blev lite väntan innan alla var på plats och vi kunde gå ombord så jag tog mig tid att gå och fotografera kanske Svalbards mest fotograferade fotoobjekt.

MN2_7087

Varningsskylten för isbjörn.
Man får inte passera skyltarna ut ur byn utan beväpning av isbjörns risk.
Ett kul inslag, men tillbaka till båten för att gå ombord. Jag har aldrig varit en båtmänniska och hoppades att vår båt expedition skulle bli lugn

All utrustning och jag var på plats.
Alla hade vi egen hytt och tankarna for in på vad jag skulle få uppleva på denna långa och troligen helt fantastisk resa  jag hade framför mig.
Jag stuvade in mina saker och gjorde allt i ordning för expeditionen.
Satte mig ner i hytten på brits kanten och tänkte hoppas hoppas det blir många många isbjörnar och upplevelser.

Båten var jättefin och inredd i gammal stil som jag gillar. Personalen fantastisk och maten jätte god.

Så fint ombord
Så fint ombord

MN2_7388

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag tog fram kameran och började mitt fotande som skulle sluta med över 13000 bilder innan jag satt på planet till Stockholm och Arlanda igen.

Ett av mina stora fotomål på resan var vyer

Helt otroligt bättre än jag förväntade mig
Helt otroligt bättre än jag förväntade mig
Vilket ljus
Vilket ljus

 

 

 

 

 

 

 

 

Allt jag läst och hört hade jag nu framför mina ögon och framför mina D3or. Skillnaden var att detta var ännu vackrare och ännu bättre ljus än jag i min vildaste fantasi kunde föreställt mig.
Helt otroligt.
Jag hade tänkt skriva upp vad allt hette men den förutsatsen försvann fort. Djur och fågelfotografi är mina starka sidor där inte antecknandet av var man är har någon betydelse och jag försvann in i upplevandets och fotandets värld. Har ingen aning om i vilken ordning, vad ställena heter utan bara att det var vackert.

Glasiär, dimma och berg
Glaciär, dimma och berg
Blåst och dis
Blåst och dis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mina farhågor om blåst besannades. Vi hamnade i storm med orkan styrka, Nu sattes alla år med mental träning som idrottare på prov. Jag trodde den natten jag skulle dö. Låg först men kom snart upp och stod i hytten och höll i mig och såg vågdalarnas botten genom hyttfönstret. Vet att jag tänkte att kaptenen är helt galen och kommer att döda oss. I verkligheten var han en utmärkt kapten och tog oss välbehållna genom stormen
Hm har sällan mått så dåligt.
Vi hamnade i något dygn bakom en ö och red ut det värsta. Sedan ut i eländet igen som nu enligt kaptenen inte var så farligt men enligt mig var något helt annat. Det tog över tre dagar innan jag fick behålla maten igen.
Men belöningen med fantastiska vyer kom och snart var stormen ett minne blått.

Vilka färger
Vilka färger
Så vackert
Så vackert

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag började fota en hel del från båten. Vet inte hur många bilder det blev som liknade varandra men jag kunde ju missa något vackert att fota. Kamerorna fick bekänna färg och många batteribyten blev det.
Svalbardsmotiv är ju så helt olika mot allt annat jag fotat och det fanns så många nyanser av landskap.

Vy i färg med vidvinkel och kameran en dm ovan vattenytan
Vy i färg med vidvinkel och kameran en dm ovan vattenytan
Isflak som får sin blpå färg av infrusen luft
Isflak som får sin blå färg av infrusen luft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helt fantastiskt var det.
Dagarna kantades av utflykter i våra gummibåtar. I jakten på i första hand isbjörn. Vi hade ju blivit sinkade några dagar av stormen så det var med iver vi försökte hitta dem. Men om djur och fåglar kommer jag och skriva i 2 kommande inlägg om Svalbard.

DSC_0569

MN2_9081

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *