Havsörnar i nord Norge

DSC_9011

Havsörn i Norge.

Är just tillbaka från en resa till Norge med havsörns fotografering.
Hade med mig en grupp på 3 fotografer förutom mig.
Resan startade med en 115 mil lång bilfärd och upphämtande av 2 fotografer på flygplatsen vid Trondheim.
Vi anlände till Lauvsnes i kol mörker. Så de andra 3 som inte varit där såg inte det fantastiska landskapet förren till morgonen då vi skulle ut med Ole Martin Dale.
Ingen trodde nog riktigt på mig när jag sade att vi skulle få massor med örn. Fick kommentaren att jag är nöjd med en eller 2 bilder som är bra.

DSC_8539

Jag hade en genomgång med dem hur fotograferingen skulle ske i båten. Hur Ole Martin visade var örnarna var, vilket håll vi skulle fota i båten mm. Dessutom pratade vi foto och fototeknik. Vilka objektiv som fungerar och jag föreslog ett 300 som lagom objektiv. Sedan fick de tips hur de som bäst skulle kunna få rätt exponering när örnen dök mot alla typer av bakgrund som uppstår. Ljus himmel, mörk skog, vatten osv. Jag föreslog manuell exponering så inte automatiken skulle sätta hinder i vägen genom att kompensera för mörk skog med ljus örn, med ljus himmel med mörk örn osv. Exponeringsmäta mot något grått eller vitt i medsol och låsa på det så örnen blir rätt mot alla bakgrunder.

DSC_8581

Vi åkte ut och vår första örn kom inom 10 minuter. Alla fick vi redan då vår första för dagen bra örnbild.
Ole Martin Fick ner örn på örn och kamerorna klickade. Alla såg mer och mer nöjda ut.
Innan lunch på 3.5 timme hade vi över 30 örn dyk och massor med fotograferad flygande örn. So en av deltagarna sade det här är ju helt fantastiskt. Trodde aldrig det skulle vara så här.
Ole Martin fortsatte att leverera och vi att fota. Minneskorten fylldes. Vi hade över 1000 örnbilder var innan dag ett var över.
På kvällen var det full fart vid datorer. Alla tyckte dagen varit helt otrolig och att man dessutom lyckats ta bilder som var minst lika bra som de som sitter i Ole Martins övernattningshus var lycka

DSC_6605

Tiden fortsatte i samma anda. Många bilder, nöjda fotografer och dessutom bjöd Ole Martin bjöd på småfågel foto, måsar, ekorre och älg.

DSC_7644

Alla var vi helnöjda med våra dagar och mängder med havsörns fotografier.
Ser fram mot nästa års kurser i norge som jag redan börjat planera.
Hoppas några av er läsare vill följa med så de går att genomför.
Kommer med mer info om kurser innan jul här på hemsidan och på face book