Att fota bröllop

DSC_6079

 

Kommer aldrig att glömma mitt första bröllop. Det var på 80 talet och jag blev uppringd för en fotografering. Tackade ja och allt var frid och fröjd till min fru sade tänk om inte bilderna blir som du tänkt eller ännu värre som brudparet tänkt.
Oj vad nervös jag blev nu.
Bröllopet kom bilder togs och de blev nöjda men jag hade ingen pejl på något mer än att det skulle fotas och ringbytet skulle vara med.

Att fota ett pars största dag kan vara svårt men kräver mycket kommunikation. När jag kör ett bröllop så träffas vi om det är möjligt för resor och avstånd och går igenom bröllopet. De får komma med önskemål, gärna med andras bilder som de gillar osv. Jag kommer med tips och ideer så får vi se hur vi enas sedan.

Bröllopsfotograferingen kan ju vara av olika omfattning. Heldag, enbart vigseln, bröllopsfoton efteråt mm.
Roligast är heldag tycker jag.

Vad ska vara med på fotona en sådan dag.

DSC_5826 Kopia (1)
1. Bruden. Av allt som fotas en sådan dag är bruden viktigast. Jag står alltid i kyrkan som utgångspunkt bredvid brudgummen för att få bruden i fokus. Detta är hennes dag, hennes viktigaste dag. Gör jag en heldag så är det henne i centrum som gäller med några snabba utflykter till brudgummen.

2 Klänningen och smycken är också viktigt att få med. Så man kan titta i sin fotobok och se hur det var på den stora dagen. Avbilda mönster och smycken.

3 Håret. Fota det från olika vinklar och se till att lyckas med att få det fint.

4 Ringarna. Missa inte dem det kan vara så illa att du knappt får betalt om den detaljen saknas. Be dem innan att vara lite långsamma i ringbytesläget så du hinner med.

5 Pussen är också viktigt att den sitter.

DSC_6098

6 Vigseln. Prata med prästen vad han eller hon tillåter dig att göra. Hur aktiv du får vara. Om du får ha blixt eller ej osv. Så det inte blir fel. Jag har varit med om att håll dig där borta vid väggen till att få stå bredvid prästen . Prata och håll en kommunikation. Vigseln gäller att få med det mesta allt från när ringar sätts på till när brudparet sjunger, hur de håller i varandra till hur mormor ser ut när hon gråter mm mm

DSC_6040

7 Brudgummen ska naturligtvis vara med Fota honom när han nervöst väntar innan akten men även hur han tittar på sin brud och vad han än gör.

8 Hinn med både överlämnandet och utgång ur kyrkan. Var först och vet hur akten går till så du kan placera dig rätt.

DSC_6211_1

Sedan kommer bröllopsfotona. Jag fotar nästan alltid i naturen. Försök få dem att leka och bjuda på sig själva. Men även få med strikta bröllopsbilder där de poserar så bra det går. Jag har märkt att om man får dem att busa och leka först blir de strikta bilderna mer avslappnade.

Festen kommer och det gäller att fota allt från mat (brudens tallrikar) personal till vals, drinken, pappans dans mm.
Tro inte du ska hinna sitta och njuta av middagen. Talen ska fotas och presentöppningen med. Ja allt du kan komma på och ser som lekar, barnen, mormor och morfar mm.

Samtidigt som detta sker ska du knappt synas. Det gäller att smälta in, göra sig liten ta sitt kort och försvinna in i bakgrunden igen.

Efter valsen ser jag alltid till att redigera en 5 bilder som jag överlämnar innan jag går så brudparet har att lägga ut på face book mm. Jätte viktigt för din reklam att du lägger ut först.

Sedan är det hem och redigera, göra fotobok för att snabbt kunna leverera bilder. Inget par är nöjda att få dem 2 månader senare utan senast ett par dagar efter vigseln.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *