Björn i Finland

DSC_2075

Kurs och björnfotografering i Finland 2023.

1 plats kvar

Följ med mig och Fokus fotoresor till nordöstra Finland och Martin selkonens gömslen.

Björnar är det stora temat, och vi hoppas även på att få fotografera björnungar. Dennis har varit här tio år vid denna tid, och det har alltid varit björnungar.

 Vanligen har man  uppemot 20-25 olika björnar i området, det finns med andra ord fotomöjligheter i riklig mängd.

 Workshopen äger rum i nordöstra Finland, i Martin Selkonens fina björngömsleanläggning.
Här finns 15 olika gömslen vid tre platser med olika miljöer, vi kommer att sitta två i varje gömsle, som är byggda för fyra fotografer. Här har vi fullt upp med att fotografera björnar som äter, som leker och visar upp sig.

 Alla kommer att få en natt i gömslet i skogen, en natt vid myren och en natt vid sjön. Det senare gömslet ger möjlighet till fina bilder med vattenspegling vid sjön. Vid de tillfällen Dennis varit där tidigare har man haft 3–5 björnungar som följt sin mamma fram till åteln. Björnungarna är det som gjort dessa gömslen extra populär. Det är roligt att bara se dem leka och ta sig fram i naturen men nu ärt det fotografering som framför allt gäller.

 Vi kommer att sitta två i gömslena. Även om vi sitter bredvid varandra gör det lilla avståndet att vi får olika bilder med oss hem.

 Vi får skjuts ut till gömslena  vid femtiden på eftermiddagen och hämtas dagen efter klockan åtta. Boendet är fina rum på förläggningen. Vi sover med andra ord dagtid istället för på natten.Det är ljust långt in på natten i Finland den årstiden så det blir långa fotokvällar. Måltider serveras, mitt på dagen är det lunch och vi får med oss smörgås och kaffe ut i gömslet. Dessutom kommer Dennis att ha med sig med extra pålägg, bröd med mera, så att alla kan göra sig extra smörgåsar och annat för behov.

DSC_1269DSC_4384

 

 

 

 

 

 

 

DAGSPROGRAM

 Workshopen/resan börjar och slutar hos Martin Selkonen, om inte annat meddelas.

Dag 1
Vi anländer under kvällen till Martin Selkonens lodge  eller hotell, där vi sover inför nästa dags aktivitet.

Dag 2
På dagen ges möjlighet till ekorr- och småfågelsfotografering. Mitt på dagen blir det lunch och en kort presentation av Dennis om björnar och björnfotografering. Vid 16.30 ungefär bär det sedan ut i gömslena för vår första natt med björnar.

Vi sitter i gömslena från cirka kl. 17 på eftermiddagen till kl. 8-9 på morgonen. Vi får med oss smörgåsmat , kaffe och dryck till gömslet. En enkel potta-porti finns tillgänglig i varje gömsle.

Vi sitter rätt så bekvämt med gott om plats, vi är bara två i varje gömsle, och var och en har två öppningar så att vi alla kan använda två olika kameror med olika brännvidder.

Dag 3
Vi kommer tillbaka till lodgen vid niotiden på morgonen. På dagen vilar vi och lunch serveras. På eftermiddagen bär det av till ett nytt gömsle; sedan gäller samma som för första gömslenatten.

Dag 4
Precis som dag 3.

Dag 5
Efter att vi kommit ut ur gömslet blir det lite frukost, och sedan väntar hemfärd.

 

 

 

 

DSC_1822MN2_9995_1

 

PRAKTISK INFORMATION

 Datum
22 – 26  juli 2023

 Pris  14 500  kr
(Anmälningsavgift  2 500 kr, se nedan)*

Reseledare
Dennis Hallberg​

Antal deltagare
Min 7 / Max 9

Inkluderat i priset
Gömslen, del i dubbelrum, mat, fotoundervisning och hjälp med kameror mm.

 Boende
Del i dubbelrum på anläggningen. Första natten på hotell.​

Inte inkluderat i prisetResan till och från Martin Selkonen ligger utanför själva workshopen. Dennis kommer dock att se till det blir samåkning, tre eller fyra i varje bil, där resenärer, liksom Dennis, delar på kostnaden för bensin och båtresa till och från Finland.

Kamerautrustning
Ett 200-500 mm är ett bra objektiv för denna fotografering. Man kan också ha ett 70-200 med 1,4 och 2 ggr telekonverter. Har du ett ljusstarkt 500 eller 600 mm är det naturligt perfekt. Det kan bli fotografering som kräver moderat vidvinkel om björnarna kommer nära. Men telet är det som fungerar bäst. Om man har ett kamerahus med cropformat så ger ett kortare tele på till exempel 400 mm samma bildvinkel (”teleeffekt”) som en fullformatskamera och ett 600 eller 800 mm, beroende på vilken cropfaktor man har. Du kommer att ha tillgång till att använda två olika kamerahus samtidigt i gömslet. Så det kan vara bra med objektiv med lite olika brännvidd.

Extrautrustning
Myggmedel, extra vattenflaska.

 Kläder
Det kan bli riktigt varmt ibland och kyligare ibland, så det kan behövas både varma kläder och sommarkläder. Bekväma skor att gå i men gärna hyfsat vattentåliga, det blir en liten bit att gå på stigar. Ta även med regnkläder.

Tillgänglighet
Gömslena har begränsningar vad gäller tillgänglighet. Men en del går att lösa. Hör av dig i god tid och fråga.

Visum/Pass
Svenska medborgare behöver pass eller natiuonellt ID-kort som utfärdsas av polisen. Vid incheckning för flyg krävs pass. I dessa tider måste alla hålla koll på speciella regler, och vi kommer naturligtvis att kontrollera allt extra noga och informera så mycket vi kan när det närmar sig.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften är 2 500 SEK. Resterande betalas senast 35 dagar innan resan.
Vårt pris är kalkylerat utifrån en kurs där euron kostar 10,60 SEK.

Ni är välkomna att höra av er till mig via mail (d.hallberg@hotmail.com), telefon ( +46 703 405248)

 

DSC_4944_1